dinsdag 20 maart 2012

en verderVanmorgen eerst naar de Makro om schoonmaakartikelen te halen … want er wordt heel veel schoongemaakt in huis. Toen naar de Policia Federal ….. en ik bleek over alle vereiste papieren te beschikken. Ter plaatse moest door de ambtenaar wel weer met de hand een nieuw formulier ingevuld worden met dezelfde gegevens die voor hem lagen en ook via het computersysteem te zien zijn. Eindeloos bladeren in mijn nieuwe, bijna lege paspoort. Het was een aardige man met gevoel voor humor, kom je in die functies niet vaak tegen. Ik kon zo ongeveer zien wat hij moest invullen en zag dat het invullen van de naam van mijn vader problemen opleverde …. Zeker vijf minuten alle papieren en vooral mijn paspoort nog een keer doorbladeren, totdat de vraag kwam of mijn vader dezelfde naam had als ik ….. Toen ik dat beaamde en zei dat dat gewoon gemakkelijk was, moest hij hartelijk lachen. Overigens ook de naam van mijn moeder moest opgegeven worden. Toen 2 verdiepingen hoger werden weer afdrukken van alle vingers gemaakt, deze keer elektronisch. Alles bij elkaar toch bijna een uur bezig geweest, maar ik heb een stempel in mijn paspoort ‘permanente’ en een strook papier (zie foto) als voorlopige ‘kaart’. Over 4 maanden moet ik de definitieve kaart ophalen. Toen ik hem vertelde dat dit de vorige keer 2 jaar geduurd heeft, moest hij weer hartelijk lachen. Of en hoe er gecontroleerd gaat worden of er inderdaad iedere maand 2000 US$ wordt overgemaakt, is me volstrekt onduidelijk. Iets van latere zorg.
Toen naar de DETRAN die zorgt voor de papieren voor het wegverkeer. Je wegenbelasting hier is gekoppeld aan je identiteitspapieren van je auto. Eens per jaar krijg je een aanslag. Die kun je op drie manieren betalen: in één keer voor een bepaalde datum, in porties, en in één keer. Die korting als je vóór die datum betaald is niet gering. Voor mijn Ford Eco Sport is het kortingsbedrag R$ 650 het volledige bedrag R$ 950. Het vervelende is alleen dat je de brief met de betalingsopdracht pas twee weken na de datum waarop je het lage bedrag kon betalen ontvangt. Dus eens nadenken of dat volgend jaar anders kan. Als je dan betaald hebt moet je dus naar de DETRAN …. Altijd barstens vol. Ondanks mijn ‘preferência’ duurde het weer uren ….. en het loket waar ik mijn nieuwe papier zou krijgen bleef leeg …… Toen had ik weer genoeg van de bureaucratie …. Dus naar huis en het zwembad in.
Dan de poezen. Eergisteren waren ze plotseling verdwenen uit het hondenhuis …. ‘Jeugd vliegt uit’. Ze bivakkeren nu op de stoep vóór het huis en schijnen te slapen in de behuizing van de motor van de garagedeuren.  Voorlopig zetten we dus nu maar wat eten op de stoep.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten