maandag 30 april 2012

Lang weekend


In Nederland een mooi lang weekend: Koninginnedag en 1 mei (voor sommigen). Voor de Brazilianen viel een lange versie van het weekend de vorige week in het water omdat de nationale feestdag 'Tiradentes' op een zaterdag viel. Joaquim José da Silva Xavier werd op 21 april geëxecuteerdHij was een van de leiders van een revolutionaire beweging, genaamd Inconfidência Mineira die als doel de volledige onafhankelijkheid van de Portugese kolonie te verkrijgen en een zelfstandige Braziliaanse Republiek te stichten'Tiradentes' betekent tandentrekker. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Joaquim_Jos%C3%A9_da_Silva_Xavier). 
Dit weekend zag het er beter uit. Weliswaar geen Koninginnedag, maar met het opnemen van een vrije dag op maandag heb je t/m dinsdag (1 mei) vrij. Maar zo te zien heeft dat niet geleid tot veel drukte op de stranden rond Jacumã.

Ik kwam er net achter dat de Braziliaanse regering de minimum salarissen al per 1 januari jl heeft verhoogd. Vorig jaar was dat volgens mij nog ergens in maart. Niet alleen eerder, maar ook een behoorlijke verhoging: van R$ 545 naar R$ 622 .... een ruime 14%. (http://www.portalbrasil.net/salariominimo_2012.htm). 
Het is geen wonder dat de Dilma Rousseff hier heel populair is (77% volgens een laatste meting: een record http://www.ionline.pt/mundo/presidente-dilma-rousseff-bate-recorde-popularidade)  

 







Met de honden gaat het prima. Nu ze korter geknipt zijn is het onderhoud een stuk makkelijker, maar het groeit wel weer behoorlijk snel aan. Naast de oude hobbies (hard achter elkaar aan hollen door tuin, rond het huis en door het huis, dan de een voorop en vervolgens de ander) is er een nieuwe: kuilen graven. Je kunt je voorstellen dat ik daar niet zo gelukkig mee ben.  

donderdag 19 april 2012

Novelas


In Brazilië heet de ‘soapopera’ ‘novela’ en in tegenstelling tot andere plaatsen heeft het maar een beperkte looptijd. Ze ‘lopen’ slechts een paar maanden en dan komt er weer wat nieuws Ze zijn hier enorm populair en er zijn er heel veel. Op het grote landelijke netwerk van Globe (http://etc.globo.com/ kijk bij Novelas) zijn er enkele te zien. Maar er zijn er zeker meer dan 10.

Het is altijd leuk om op Wikipedia te kijken. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Soapserie zijn er 9 soorten soaps

·         3.1 Glamoursoap
·         3.2 Docusoap
·         3.3 Historische soaps
·         3.4 Realitysoap
·         3.5 Celebritysoap
·         3.6 Docufictie
·         3.7 Telenovelle
·         3.8 Regiosoap
·         3.9 Kindersoaps

Op http://pt.wikipedia.org/wiki/Telenovela_brasileira  kun je lezen dat de eerste novela in Brazilië van 21 december 1951 tot 15 februari 1952 te zien was. Ze waren er vroeg bij.
Veel van de novelas spelen zich af in grote huizen met veel personeel. Personeel dat in keurige uniformen hun werkzaamheden verrichten.
Marly is een hartstochtelijke fan van sommige novelas en wil graag een ‘uniform’! Ze draagt sinds kort een wegwerp haarnetje  … Ik vind het belachelijk, maar tja, als zij dat graag wil. In elk geval gaat een ‘uniform’ mij te ver.

Zé heeft de voorraad kokosmelk weer op peil gebracht door een aantal kokosnoten uit een van de palmen te halen. Het is lekker drinken.

Ik had overigens de tekst op nl.wikipedia.org/wiki/Informatievaardigheden  bijgewerkt, maar dat werd na twee dagen ongegaan gemaakt en ik kreeg de mededeling dat de nieuwe tekst teveel leek op een tekst elders. Haalt je de koekoek, die tekst was ook van mij.



zondag 15 april 2012

IJdeltuiterij


Uit mijn verhaaltje over ‘bezigheden’ blijkt dat ik in diverse hoedanigheden veel op internet verkeer en dus veel informatie en ‘sporen’ achterlaat. Die kun je (meestal) niet meer wissen. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mensen die graag ooit op internet achtergelaten berichten en foto’s zouden wissen. In het ‘informatievaardig’ worden van nieuwe generaties is dit een belangrijk item. Een van de manieren om er achter te komen wat er van en over je op internet te vinden is, is natuurlijk zelf zoeken. Ik op zoek naar “Albert K Boekhorst” (als de zoektermen tussen dubbele haakjes staan, moet dit exact voorkomen in de resultaten). Met Google Chrome kom ik dan op 10.400 resultaten.
http://scholar.google.com komt met 53 hits voor “Albert K Boekhorst”  en 46 voor “Albert Boekhorst”  
Google Books 141 voor “Albert Boekhorst”  en 79 voor “Albert K Boekhorst”  en 'geciteerd door 109'.

Onlangs zag ik een site www.123people.nl die informatie geeft over je digitale identiteit. Dus even kijken ... en het is verbazend te zien wat ze allemaal tevoorschijn halen. Probeer het maar eens uit.
Ik maak ’s morgens zelf mijn bed op. Dat doe ik op de Braziliaanse manier hier in het ‘Nordeste’. Dat wil zegen dat ik het onderlaken strak trek (helaas past er geen goed hoeslaken op het bed) en het bovenlaken (meer heb je niet nodig en vaak is het teveel, maar je bent nu eenmaal gewend om onder iets te slapen) opgevouwen op het voeteneind leg. Maar dat doe ik kennelijk niet goed genoeg volgens Marly, want zij doet het allemaal over en vouwt het bovenlaken op een andere manier op.

De internetverbinding is weer eens ‘heerlijk’ traag. Het koste me 15 minuten om deze tekst opgeladen te krijgen.

En tot slotte voor vandaag: poes nummer 4 is ook vertrokken … Grote kans dat ze over een jaartje of zo weer als jonge moeder in het hondenhuis zitten.

zondag 8 april 2012

Pasen 2012


Ook hier begon het paasweekend op vrijdag (Sexta-feira Santa). Voor ons om 03:30 toen de tijdelijke bewoners van het vakantiehuis zo’n 100 meter ten zuiden van ons arriveerden. Het eerste wat je dan doet is je kofferbak die geheel met speakers is gevuld, openen de cd-speler in de auto aan op vol volume. Gelukkig kwam er na een half uur een einde aan de herrie. Vermoedelijk is de politie langs geweest en tot nu toe hebben we gelukkig weinig van ze gehoord. Het vakantiehuis kan per dag, weekend en langer gehuurd worden, maar is gelukkig het grootste deel van het jaar ongebruikt.
Op zulke dagen is het huis recht tegenover ons ook gedeeltelijk in gebruik. Dat bevat 6 woningen, maar dit weekend is de helft maar bezet. Wat overigens ‘genoeg’ herrie oplevert.
De uitbaters van de ‘baraccas’ hadden extra stoelen op hun deel van het strand gezet in afwachting van veel bezoekers. Helaas kwamen die niet opdagen en was het er vooral leeg. Gisteren, Sabato Santa, was het wat drukker op het strand.
Vanwege de religieuze aspecten van Pasen wassen Marly en Zé (de caseiros) zich van vrijdag t/m zondag niet, kammen hun haar niet en trekken geen schone kleren aan. Ook eten ze geen vlees, wel vis.

En natuurlijk een vrolijk Pasen allemaal. 

vrijdag 6 april 2012

Bezigheden

Ik heb het ooit zo omschreven: ‘Na de ontwikkeling van het schrift zijn mensen in staat gebleken informatie steeds compacter op te slaan op steeds kleinere oppervlaktes en steeds sneller over steeds grotere afstanden te verspreiden’

 En later dat de effecten van de sociale en technologische ontwikkelingen leiden tot:
-  Exponentiële groei van de hoeveelheid informatie, informatiedragers en –kanalen
-  Groei van het aantal gereedschappen en technieken om met informatie te werken
-  Veranderingen in communicatiepatronen door nieuw gereedschap
-  24 uur online / 7 dagen per week
-  Plaats onafhankelijk
-  Gegevens niet meer zelf meedragen, maar werken in de 'cloud'

Ik hoef niet uit te leggen dat in dit kader de ‘social media’ een belangrijke rol spelen. Ze zijn niet meer weg te denken, ze bieden veel mogelijkheden, maar leggen ook een enorm beslag op je.

Naast mijn website albertkb.nl heb ik een persoonlijke blog (deze dus) en een pagina op albertkb.wordpress.com/, verder op Linkedin.com, Facebook (facebook.com/albert.boekhorst) en Twitter….twitter.com/#!/albertkb_twit

Op PBworks onderhoud ik drie ‘platforms’ .Voor ENSIL (enstil.eu) moet ik samen met Lourense Das de webpagina bijhouden en de ENSIL Facebook pagina (http://www.facebook.com/EnsilEurope). Dan voor IFLA Information Literacy Section (ik ben de Information Manager) de website http://www.ifla.org/en/information-literacy twee Blogs (o.a. http://ifla-il-section.blogspot.com.br/) en een Wiki.

Vorig jaar vroeg UNESCO/IFAP’s directeur (unesco.org/new/en/communication-and-information/intergovernmental-programmes/information-for-all-programme-ifap/) aan de IFLA Information Literacy Section (http://www.ifla.org/en/information-literacy) om een ‘Recommendation op te stellen over informatievaardigheden’. Een Recommendation’ heeft de hoogste status binnen UNESCO. Lidstaten kunnen ter verantwoording geroepen worden over de stand van zaken.Ik heb de eerste versies geschreven, die inmiddels aanvaard zijn door IFLA  (ifla.org/en/news/new-ifla-media-and-information-literacy-recommendations)

End juni naar Moskou voor een conferentie Media and Information Literacy for Knowledge Societies' waar naar we hopen UNESCO/IFAP de ‘Recommendations’ zullen aanvaarden.

Dan is me verder gevraagd om te proberen de diverse Europese ‘platforms’ rond Information Literacy onder een noemer te krijgen.


Dus voorlopig verveel ik me niet. Ik moet wel oppassen dat ik geen ruzie krijg met mijn hangmat.



zondag 1 april 2012

1 april


Geen 1 april grap van mij. Zoiets verschrikkelijk leuks als een ‘zeemijn’ kan ik natuurlijk niet bedenken http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/01/grapje-zeemijn-in-leeuwarden-blijkt-nep/.

Vrijdag mijn kentekenbewijs bij de Detran opgehaald. De fiscus heeft hier een aardige ‘bijverdienste’ bedacht. Na betaling krijg je niet een nieuw kentekenbewijs met een jaar verlening ten opzichte van het oude, maar een vanaf de datum dat je betaald hebt. Ik had dat een maand van te voren gedaan, dus 80 R$ aan de staat gedoneerd. Op deze manier betaal je ook een driekwart van de ‘korting’ die je krijgt zelf. Om van die korting gebruik te maken moet immers 3 maanden van tevoren betalen. Ik zal Jan Kees de Jager en Rutte een berichtje sturen. Kunnen ze meteen weer uit het Catshuis weg.

Eindelijk ‘The Iron Lady’ gedownload en bekeken. Het downloaden duurde 24 uur. Ik deel de kritiek dat relatief wel veel aandacht aan de laatste jaren wordt besteed, maar van mij had ze twee Oscars mogen krijgen. Het is al jaren mijn lievelings filmactrice.

Mijn Soney e-reader heeft het in zoverre begeven, dat alleen de bovenste helft van het scherm beeld geeft. Het onderste deel blijft lichtgrijs. Dat is niet erg bevorderlijk voor het begrijpen van het verhaal dat je aan het lezen bent. Hoewel het wennen was, heeft het toch veel voordelen. Alleen al omdat mijn boekenkasten hier ook al weer uitpuilen. Dus de volgende keer in Nederland maar een simpel tablet aanschaffen, dat biedt meer mogelijkheden.

En ik had net ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’  geschreven door dr. Loe gedownload http://www.niod.knaw.nl/koninkrijk/default.asp. Dat duurde ook bijna twee dagen.

De bananen(boom?) vermeerder zich uit de wortelstokken http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(plant). Sinds een paar maanden staat er een in de tuin … en heeft zijn eerst scheut het leven doen zien.
Van de drie citroenbomen doet er één het goed en geeft veel vruchten.

Verder hebben drie van de vier poezen hun domicilie elders gekozen, dus bivakkeert er nog maar eentje op de stoep vóór het huis.