zaterdag 31 december 2011

Van twintigelf naar twintigtwaalf


Van twintigelf naar twintigtwaalf
Douwe Draaisma legt in ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’ (http://www.douwedraaisma.nl/) het op de volgende manier uit: het zand in de zandloper slijt het glas constant uit, zodat de opening groter wordt en het zand (de tijd) sneller doorloopt en dus de tijd sneller voorbijgaat. Ik geloof niet dat in onze elektronische omgeving die verklaring nog steeds opgaat, maar toen ik het las, vond ik het heel leuk bedacht.
Alweer oudejaarsavond en nu dus van twintigelf naar twintigtwaalf!  Geen oliebollen van de voor de 8e keer bekroonde bakker, maar de champagne lijkt al klaar in de nieuwe koelkast (die nog wat vacuümproblemen heeft. Je kunt de deur niet snel achter elkaar opendoen) en er zijn weer veel plannen voor veel activiteiten: vakantiereizen en  conferenties,  zo mogelijk gecombineerd.  Mijn moeder zei altijd om 12 uur: ‘Dit jaar gaan we weer op vakantie”.
Jullie beginnen in Nederland twintigtwaalf een paar uur eerder dan wij, wij genieten nog een beetje na van twintigelf, wat een mooi jaar was. Ik hoop dat twintigtwaalf een goed jaar zal worden,  vooral een gezond jaar voor jullie zelf en de euro. 

dinsdag 27 december 2011

Visum

Op 24 juli heb ik mijn visumaanvraag afgegeven bij het Brasiliaanse consulaat in Rotterdam. Dan volgt er een wachttijd van circa drie maanden. Dus na 24 oktober met grote regelmaat de website geraadpleegd waarop de toegekende visa's staan. Trouwens weinig privacy dat dit soort gegevens open en bloot op een website staan. Het is natuurlijk niet zoveel moeite om de mensen persoonlijk in te lichten ... Maar, er kwam maar niets, tot vandaag op http://roterda.itamaraty.gov.br/en-us/authorized_visas.xml onderaan mijn naam staat. Allemaal een beetje knullig, maar ik ben wel blij. Na de wintersport meteen naar het consulaat, die dan 5 werkdagen nodig hebben om er een aantal stempels in te zetten en de visumkosten in ontvangst te nemen. Het geld dat ik tot nu toe betaald heb was alleen maar voor de aanvraag.
Dan in Brazilië naar de Police Federal en krijg ik een voorlopig 'pasje' (een strookje papier) in afwachting van de 'kaart'. De vorige keer duurde het 2,5 jaar!
Nu moet ik organiseren dat er elke maand US$ 2000 op mijn Braziliaanse bankrekening wordt overgemaakt.
Jullie zullen je kunnen voorstellen dat er een pak van mijn hart gevallen is.

zaterdag 24 december 2011

Vrolijk Kerstmis

Vrolijk Kerstmis gewenst vanuit Jacumã door Albert, Ari, Neto en Neta

Terug




We zijn weer terug in Jacumã. Eigenlijk al 2 dagen, maar de computers gaven problemen. (Is nog niet opgelost). We hebben heel lang uitgekeken naar de reis en het is ongelofelijk hoe snel het voorbij is gegaan. Namibië was weer zeer indrukwekkend ( we hadden Luderitz en een dag in Swakopmund wel willen inruilen voor het rijden in het noordwesten (Koakoland waar de Hinda’s wonen) , Botswana viel wat tegen (weinig afwisselend vlak landschap).  Mary en Gerda waren maar 2 dagen in Zuid-Afrika. Ari en ik hebben nog 3 extra dagen in een bushcamp in Zuid-Afrika doorgebracht. 


vrijdag 2 december 2011

Namibië

Het weerzien (na 10 jaar) van Namibië is een fantastische ervaring. Wat een landschappen! Constant anders. Vandaag een rustdag in Swakopmund ... en de eerste dag dat het bewolkt is (en relatief koud). Het uitklappen en inklappen van de tenten gaat heel goed. Bij Sassusvlei zaten we na 100 meter al vast in het zand en hebben, mede gezien de tijd voordat het donker zou worden afgezien om 2 keer de 5 kilometer door het mulle zand te gaan. Ik heb het al gezien en voor de anderen: 'Je moet altijd iets bewaren voor de volgende keer. Morgen verder richting Etosha ...... Het lukt me niet om nu foto's toe te voegen. Dat komt een andere keer wel.